KARATEPE ve GAP KÜLTÜR TURU

Bu yıl "Halet ÇAMBEL- Nail ÇAKIRHAN'ı " anmak üzere, Halet ÇAMBEL ve Nail ÇAKIRHAN'ın hayatında çok önemli yeri olan, Halet Hanımın hayatı boyunca kazılarını yaptığı ve çabalarıyla baraj suları altında kalmaktan kurtardığı, Nail Çakırhan'ın çok zor koşullarda ilk çıplak beton uygulamasını gerçekleştirdiği KARATEPE-ASLANTAŞ AÇIK HAVA MÜZESİ ve KARATEPE-ASLANTAŞ MİLLİ PARKI'nı görmeyi planladık.

Akyaka kimliğini Nail Çakırhan mimarisine borçlu, Karatepe bugününü Halet ÇAMBEL'in çalışmalarına borçlu, onların yarattıkları üzerinden şekillenmiş iki beldenin yaşayanları olarak, onları birlikte anmayı düşündük.

 

Bu amaçla Akyaka’dan 46 kişilik bir ekiple yola çıktık. Karatepe’de Halet Hanımın kazılarını yaptığı eserleri, Nail Bey’in çalışmalarını,yaşadıkları evi ziyaret ettik, Karatepe Kilim Kooperatifi yöneticileri ile buluşarak, kooperatifi ziyaret ettik ve onlardan Halet Hanım ve Nail Bey’in orada yaptıkları hizmetleri, yaşamlarını nasıl dönüştürdüklerini öğrendik.

 

Sonraki durağımız Göbeklitepe oldu, bu yıl dünyada “Göbeklitepe Yılı” ilan edildi. Göbeklitepe’nin ilk yüzey araştırmalarında Halet ÇAMBEL’in çalıştığını öğrendik. Göbeklitepe tarihteki ilk tapınak olarak biliniyor ve tarihin sıfır noktası olarak değerlendiriliyor.

 

Daha sonra Antakya Mozaik Müzesi, Urfa Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Urfa Müzesi, Gaziantep Müzesi, Halfeti, Birecik ziyaretleri ile gezimizi sonlandırdık.